The Real Panama Hats in Pile & Montecristi

Panamahoeden. Heb je er zelf geen, dan heb je deze hoed op zijn minst al op het hoofd van bekende acteurs gespot. Denk aan Anthony Hopkins, Brad Pitt, Johnny Depp… noem maar op. Vergis je echter niet! Hoewel de naam het tegenovergestelde doet vermoeden – deze hoeden zijn niet van Panama! Maar van waar dan wel?

Pile

Er was eens … een dorpje genaamd Pile. Met haar ongeplaveide wegen, sobere huisjes en meer kippen dan inwoners vraag je je – heel terecht – af wat dit hol van Pluto in godsnaam te bieden heeft? Pile mag dan totaal niet pittoresk zijn, dit dorp is wel dé bakermat van de bekende Panama Hat of, zoals die hier heet, el sombrero de paja toquilla. Het is een echte familiale ambacht: kinderen gaan 5 jaar lang in de leer bij ouders of grootouders om net zoals hen sombreros van hoogstaande kwaliteit te kunnen vlechten. Helaas ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit: vele jongeren verkiezen een studie of job in de stad, waardoor veel van de lokale kennis verloren gaat. Bijgevolg is deze ambacht jammer genoeg stilletjes aan aan het uitsterven. Zo zijn er volgens UNESCO momenteel nog amper 173 officiële ‘wevers’ of ‘vlechters’ actief: 118 vrouwen en 55 mannen. Hoewel de meerderheid ouder is dan 18, is er ook een groepje van 15 jongeren tussen de 10-17 jaar. Daarnaast zijn er ook nog 25 ouderen (65+) actief in de sector. 


De handgemaakte hoeden van Pile staan gekend om hun kwaliteit. Deze sombreros zijn zodanig fijn geweven, dat het tot 6 maand kan duren vooraleer deze naar de fabriek kan voor de afwerking. Dit fijne handwerk zie je ook terug in de prijs: Hoewel je ook in andere steden sombreros kan kopen, zijn de hoeden van Pile zodanig fijn gewoven, dat het soms tot 6 maand kan duren ook in andere steden sombreros gemaakt worden, 



Montecristi

Nu we weten hoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×