Whale watching in Isla de la Plata

Yaaay! Ik heb bezoek uit België! Ik leerde Wouter kennen tijdens mijn opleiding Geografie en sindsdien zijn we vrienden gebleven. Wouter is een fervente reiziger en een fantastische fotograaf en dus kon een bezoekje aan Ecuador niet ontbreken. Hij en zijn ouders reisden eerst naar de Galapagos en kwamen vervolgens een aantal dagen op bezoek bij ons in Manta. De eerste dag gingen we walvissen en vogels spotten op Isla de la Plata. Daarna bezochten we Pile, het dorp van de enige échte Panama hats. Je leest het goed, deze werden oorspronkelijk in Ecuador gemaakt, niet in Panama. De laatste dag deden we een hike in een beschermd reservaat waar tal van vogels te zien zijn (Ruta del colibrí), om te eindigen met een bezoek aan één van de mooiste stranden van Ecuador – Los Frailes.

Mijn vriend Gabriel heeft zijn eigen toerismeagentschap en regelde hun reis tot in de puntjes. Benieuwd naar wat hij voor jullie reis naar Ecuador kan betekenen? Neem een kijkje op https://www.narwelltours.com/!

Isla de la Plata

Onze eerste stop is Isla de la Plata, dé plek bij uitstek voor bird- en whalewatching. Dit is een relatief weinig toeristisch eiland gelegen op amper 40 km van het kustdorp Puerto López. De naam van dit eiland – Eiland van het zilver – heeft twee mogelijke verklaringen. De eerste verklaring ontleent zich aan een legende. De Engelse ontdekkingsreiziger Francis Drake zou hier in de 16e eeuw een zilveren schat verborgen hebben. Tot op heden hebben ze hier echter geen enkele schat gevonden.

 

Een tweede, meer aannemelijke verklaring voor de naam van het eiland heeft te maken met de zilveren reflectie: Isla de la Plata wordt bewoond – en bijgevolg ook bescheten – door enorm veel (zeldzame) vogels. Zowat de helft van het eiland zit onder de shit, letterlijk. Het zijn dan ook die uitwerpselen die volgens de lokale bevolking het eiland haar zilveren kleur geven: overdag door de reflectie van het zonnelicht of ‘s nachts bij volle maan.


Isla de la Plata – ook wel gekend als ‘het kleine Galapagos’ – mag dan wel minder bekend zijn dan de toeristische Galapagoseilanden, het moet er zeker niet voor onder doen. Ben je geïnteresseerd in het spotten van zeldzame vogelsoorten en heb je geen zin om bakken geld uit te geven, boek dan zeker een boottocht naar dit pareltje. Als je kan, reis dan in juli-oktober, want dan is het walvisseizoen! 

Bird watching

Zoals ik al zei, hoef je niet naar de Galapagoseilanden te gaan om bv. blue-footed boobies te zien. Vele van de zeldzame vogels die op de eilanden van Darwin leven, zijn ook terug te vinden op Isla de la Plata: blue-footed boobies, red-footed boobies, fregata magnificens en de albatros. Bij de blue-footed boobies probeert het mannetje het vrouwtje het hof te maken door met zijn staart omhoog te wandelen en eventuele concurrentie te overtreffen. Daarbij is ook de kleur van hun poten belangrijk: hoe blauwer, hoe aantrekkelijker! Wist je trouwens dat de naam ‘booby’ van het Spaanse ‘bobo’ komt? ‘Bobo’ betekent ‘dom/stom’ en heeft betrekking op de manier waarop de blue-footed boobies wandelen: ze lijken precies clowns! 

Blue-footed booby
Amerikaanse Fregatvogel -  © Wouter Papegnies
Red-footed booby -  © Wouter Papegnies
Blue-footed boobies op Isla de la Plata: het mannetje verleidt het vrouwtje door met de staart omhoog te wandelen.

Whale watching

Tijdens de maanden juli-oktober is het walvisseizoen in Ecuador. De bekende Humpback whales of bultruggen die anders in de koude, maar voedselrijke poolstreken verblijven, leggen tijdens dit seizoen duizenden kilometers af om in de warmere wateren rond de evenaar te paren. Dat leidt tot een interessant fenomeen aan de kust van Ecuador, waarbij je de mannetjes kan zien springen om de vrouwtjes te verleiden. Soms zie je enkel een vin, soms de staart, maar soms springen ze ook volledig uit het water. Hoe dan ook, je kan maar best je fototoestel dichtbij hebben en een snelle reflex hebben!

 

In Puerto López kan je ervoor kiezen om voor de ‘whale watching tours’ te gaan: een boot neemt je mee op zee en vaart rond tot je een aantal walvissen gezien hebt, dit duurt gewoonlijk een twee- tot drietal uur. Echter, als je dan toch een boot neemt, dan raad ik je aan dat je ineens ook naar Isla de la Plata gaat! Reken hiervoor 1 dag. Je ziet niet alleen de walvissen onderweg, maar ook de vele vogels op het eiland én de schildpadden en kleurrijke vissen tijdens een momentje snorkelen. Hou er wel rekening mee dat dit het koudere seizoen is aan de Ecuadoraanse kust. Dit betekent niet dat het echt koud wordt (het kan nog steeds 21°C zijn), maar het is vaak bewolkt en ‘miezerig’. Neem dus vooral laagjes mee en een regenjas. Zeker als je een koukleum bent zoals ik! 😉

Bultrug -  © Wouter Papegnies
Bultrug -  © Wouter Papegnies

1 thought on “Whale watching in Isla de la Plata”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×