Spanglish

Spanglish

Als je mijn vorige posts gelezen hebt, dan weet je dat ik hier ondertussen bijna zes maand ben. In november 2021 kwam ik hier toe zonder al te veel plannen. Of zal ik zeggen: wél plannen, zero zekerheid. Ik had geen job, studie of vrijwilligerswerk die mij stonden op te wachten. Wacht, geen job? Hoezo ik vertrek zonder zeker te zijn van een job? Door de vele vragen en commentaren van familieleden, vrienden en kennissen besef ik dat dit een drama klinkt voor vele Belgen. Ik heb al in verschillende landen gewoond en ik heb veel internationale vrienden en ondertussen kan ik wel zeggen dat wij Belgen (over het algemeen!) nogal traditioneel zijn. Eerst ga je studeren, dan zoek je een job. Idealiter een vaste, full-time job die je je hele leven kan doen en liefst ook een beetje in de buurt. Heb je deze gevonden? Schitterend, stick to it! Nu kan je beginnen sparen. En sparen. En sparen. And so the ratrace continues…

 

Ik ben uiteraard ook Belgisch dus ik zou liegen moest deze mentaliteit niet af en toe opspelen. Toegegeven, ik zat er wel een beetje mee in… ik moest nu werk gaan zoeken of zelf werk gaan creëren in een land waar dat zelfs voor haar eigen inwoners niet zo evident is. Welja werk… of het nu een job is, een studie of iets van vrijwilligerswerk, ik heb een bezigheid nodig of ik kom zot! Ik had een interview voor een interessante job als meteoroloog binnen het INAMHI (het Ecuadoraanse KMI), maar helaas moest ik hiervoor naar de hoofdstad Quito verhuizen. Aangezien mijn vriend van Manta is, hij hier werkt en we hier reeds een appartement gehuurd hadden, was dat dus geen optie. Oké ik geef toe, het mottige weer in Quito is ook niet bepaald motiverend. 🙂 Daarnaast had ik graag aan de plaatselijke unief gewerkt, maar ook dat lag nogal moeilijk aangezien zij in april starten en wij in augustus al terugkeren… Bon, iets anders dan… eens kijken… Booming businesses in Ecuador zijn vooral de vastgoedsector, toerisme en … talenacademies. Deze laatste schieten als paddenstoelen uit de grond.

 

In Ecuador is er enorm veel vraag naar Engelse lessen. Ook al ben je geen native, als buitenlander heb je nog steeds een stapje voor. Daarbij heb ik net geen C2 op het Cambridge Advanced English examen – mooi meegenomen. Zo ben ik beginnen Engelse lessen geven in een taleninstituut. En daarmee begon het pas. Ik startte met privélessen aan kinderen van mijn vriend’s familie en via-via kreeg ik ook aanvragen van mensen van buiten de familie. Voor zichzelf, voor hun kinderen, … Momenteel heb ik zelf een wachtlijst! Naast de Engelse lessen gaf ik ook privélessen Spaans aan gepensioneerde Amerikanen. Ecuador is enorm geliefd bij Amerikanen en Canadezen als ‘pensioenparadijs’: mooi weer en (relatief) goedkoop. Echter, zij komen hier vaak wonen zonder iets van voorkennis en laat ons zeggen dat een basiskennis Spaans toch écht wel nodig is! 

 

Ik moet zeggen dat ik enorm geniet van het lesgeven. Dit besefte ik voor het eerst toen ik vorig jaar aardrijkskunde gaf en leerlingen begeleidde in Gent. Hoewel ik eigenlijk wetenschapper ben van opleiding (geograaf gespecialiseerd in klimatologie), ben ik altijd al enorm geïnteresseerd geweest in andere talen, culturen en de mens in het algemeen; in psychologie en in persoonlijke groei. Iets dat ik toch altijd probeer te integreren in mijn lessen, gelijk waarover de les gaat. Ik hou ervan om mensen te helpen en te zien groeien en ik hoop dit te kunnen blijven doen, in welke sector dan ook!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×