Ayampe

Ayampe

Ruta del Spondylus

Ayampe is een prachtig dorpje in Manabí en tevens een bekend surfersoord op zo’n twee uur rijden van Manta. Het maakt deel uit van de bekende ‘Ruta del Spondylus’ of ‘Ruta del Sol’ – de ideale manier om de kust van Ecuador te ontdekken. De naam ‘Spondylus’ komt oorspronkelijk van de concha spondylus, ook wel gekend als de stekeloester. Dit weekdier diende tijdens prehispanische tijden niet alleen als voeding, het was ook een belangrijk ruilmiddel. De stekeloester mag vandaag de dag dan wel met uitsterven bedreigd zijn, verschillende programma’s en studies zijn opgericht met het oog op het behoud van deze soort. En uiteraard leeft de soort voort via het toerisme!

 

Ruta del Spondylus neemt je mee langs coole surfspots zoals Ayampe en San Mateo, mini-Ibiza dorpen zoals Montañita en Atacames, beschermde natuurgebieden zoals Machalilla National Park of gezellige vissersdorpjes zoals Canoa en Machalilla. It’s up to you!  

 

Surf je niet? Ook dan is Ayampe zeker een bezoekje waard, zij het niet voor de ongelooflijke uitzichten, dan wel voor de prachtige natuur. Hoewel de Ecuadoraanse kust over het algemeen zeer droog is, heeft Ayampe een eigen microklimaat. Het dorpje wordt gekenmerkt door abundante vegetatie – het lijkt wel een mini amazonewoud – en dat betekent dus ook: regen. Vanaf mei wordt het weer aan de kust maar grillig. Wil je toch nog wat zon, ga dan naar Manta! 

Ruta del Colibrí

Vanuit Ayampe vertrekt de Ruta del Colibrí, een route die je meeneemt naar het binnenste van het natuurreservaat Reserva Río Ayampe. Dit reservaat van ongeveer 2000 hectare werd opgericht om de tweede kleinste kolibrie ter wereld – de Estrellita Esmeraldeña of Chaetocercus berlepschi – te beschermen. Het reservaat wordt beheerd door Fundación Jocotoco, een ngo die instaat voor de bescherming van bedreigde diersoorten in Ecuador – voornamelijk vogels. Deze ngo beheert in totaal een netwerk van 16 natuurreservaten verspreid over het hele land. Tijdens onze wandeling zagen we verschillende vogelsoorten, waaronder kolibries, spechten en de koningsgier: de ‘condor van de kust’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×